26 mar 2014

Ciasto Drożdżowe z kruszonką przepis

Ciasto Drożdżowe z kruszonką - przepis
Ciasto Drożdżowe z kruszonką - przepis

Cisto Drożdżowe z kruszonką przepis babci


   Jak nasuwa się na myśl pomysł upieczeni ciasta drożdżowego to od razu pojawia się pytanie, skąd wziąć wszystkie składniki tu na Filipinach. Jednak jak się tak bliżej przyjrzeć, nie jest tak źle :) Więc zabieramy się do pracy :)

 Składniki jakie potrzebujemy :
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka - w moim przypadku mleko w proszku
  • 1 jajko do ciasta, 1 do posmarowania ciasta przed pieczeniem
  • 50 g roztopionego masła lub margaryny
  • kilka kropel lejku wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru ( biały lub brązowy )
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść rodzynek ( namoczonych w gorącej wodzie )



Kruszonka :
  • 50 g masła lub margaryny
  • 10 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropel olejku wanilinowego

Jak zrobić ciasto drożdżowe

Do większej miski wsypujemy mąkę z drożdżami i lekko mieszamy, by drożdże się dobrze rozmieszały. Dosypujemy resztę składników poza tłuszczem i dokładnie wszystko mieszamy, na koniec dodajemy tłuszcz oraz rodzynki i dalej mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i zrobi się gładkie. Wtedy odkładamy je w ciepłe miejsce by sobie troszkę podrosło. Po około pól godziny lekko przemieszajmy ciasto i wkładamy je do nasmarowanej margaryną i wysypanej mąką lub bułką tartą blachy. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, nakładamy kruszonkę. Tak sobie przygotowane ciasto kładziemy i włączamy piekarnik aż nam się nagrzeje do 180 stopni. Gdy nasz piekarnik będzie już ciepły wkładamy ciasto i czekamy 35 do 45 min. Po tym czasie można sprawdzić wykałaczką czy ciasto się nie klei do niej. Ja wyłączam piekarnik i otwieram go, by ciasto nie dostało szoku temperatur i nie opadło. Gdy ostygnie  jest gotowe do jedzenia :) Życzę wszystkim smacznego :) i udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz