Racuchy z jabłkami |
Babcine Placki Drożdżowe z jabłkami Jak Zrobić
Pamiętacie ten smak babcinych placków z jabłkami ? Zawsze była wielka radocha, gdy babcia zawitała, wtedy były moje ulubione ciasteczka i Placki Drożdżowe z jabłkami - racuchy, no i oczywiście ciasto drożdżowe :) Dziś chciałbym przypomnieć ten smak i zapach tych domowych wypieków. Więc do roboty :)
Potrzeba nam będzie parę produktów, by nasze racuchy wyszły takie jak te, co robiła babcia.
- szklanka mleka
- dwa jajka całe
- dwa jabłka
- dwie łyżki cukru
- cukier wanilinowy, lub kilka kropel olejku wanilinowego
- szczypta soli
- mąka ( na oko, by ciasto było konsystencji 30% śmietany)
- odrobina drożdży ( mogą być suszone )
Jak przyrządzić racuchy :
A teraz postaram się dokładnie opisać, krok po kroku jak z tych rzeczy upiec racuchy.
Proponuje na sam początek obrać jabłka odkroić pestki i pokroić w małą kostkę, do miski wlać szklankę mleka, wbić jajka, dodać szczyptę soli, dwie łyżki cukru, większą szczyptę drożdży suszonych, lub rożek oderwany ze świeżych drożdży olejek wanilinowy lub cukier wanilinowy i rozmieszać. Gdy troszkę rozmieszamy składniki dodajemy mąkę tyle, aby ciasto osiągnęło konsystencje gęstej śmietany. Pamiętajmy by wymieszać dobrze, by nie
było żadnych grudek z mąki. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i łyżka mieszamy by się połączyło wszystko w jedną całość. Na patelni najlepiej teflonowej rozgrzewamy olej na nie za dużym ogniu. Łyżką nakładamy ciasto tak żeby nabrać ciasto i jabłka, formujemy placki, średnio ja daje dwie łyżki na placka. Pieczemy z obu stron tak aby ładnie się zarumieniły. Gdy pieczenie nasze zakończymy do dziś posypywałem cukrem pudrem, ale dziś odkryliśmy że są wyśmienite polane odrobiną miodu :) co gorąco polecam :) Jak widać nie jest to takie trudne, a odświeżenie smaku babcinych specjałów gwarantowane. Z podanych produktów otrzymacie porcje dla dwóch osób, chyba że ktoś jest bardzo głodny to wtedy sam się obje do syta.
Zachęcam was kochani do podzielenia się z nami waszymi opiniami, smakami :)
No nic tu po mnie, udanego kucharzenia :)
Obrane i pokrojone jabłka |
całość wygłądać ma tak :) |
smażenie |
nakładanie |
Snippet:
Babcine Placki drożdżowe z jabłkami
Desery: placki drożdżowe
Co potrzeba:
Produkty :
szklanka mleka,
dwa jajka całe,
dwa jabłka,
dwie łyżki cukru,
cukier wanilinowy, lub kilka kropel olejku wanilinowego,
szczypta soli,
mąka ( na oko, by ciasto było konsystencji 30% śmietany,
odrobina drożdży ( mogą być suszone ),
Czas przygotowania: 0h, 15m
Serwowane: dla 2 osób
0 Komentarze